BRITTERNAS RINGAR & SALOMONÖARNAS NAKNA FÖTTER

FRIA TIDNINGEN 25/9

I det senaste numret av Dagens Nyheters utrikesmagasin Världen (10/2012) publiceras en bild av en hand och några fötter i sanden någonstans. Handen tillhör hertiginnan av Cambridge, Catherine, och fotot togs under hennes och maken prins Williams besök på Salomonöarna, i Oceanien.

 

Hertiginnans vigselring formar en skarp kontrast till de ärrade skolösa fötterna. Om inte annat symboliserar den Salomonöarnas politiska situation; ett ingenmansland varken fritt från Storbritanniens koloniala grepp men heller inte inkluderade när Londons politiska elit samlas för att ombesörja sina väljare.

 

Salomonöarna uppmärksammas när drottningar firar något, som nyligen i och med Elizabeth II:s 60 år vid makten, annars är det få som ens bemödar sig att notera örikets existens. Det skulle vara Australien, en annan medlem av det brittiska Samväldet, som kidnappat Salomonöarnas timmerindustri och gjort Melanesien till sin egen politiska bakgård.

 

 

Läs fler essäer och debatter av Klas Lundström här. Lundström har även rapporterat om Salomonöarna i Den här platsen faller samman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM