AP-fonderna säljer sina blodaktier

LEDARE | FRIA TIDNINGEN

 

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden har beslutat att sälja sina aktier i de fyra följande bolagen: Freeport McMoRan, Incitec Pivot, Potash och Walmart. Beslutet offentliggjordes i slutet av september 2013 och på inrådan av Etikrådet. Bättre sent än aldrig, så klart.

 

Och det är sannerligen glädjande att de svenska AP-fonderna signalerar att de inte längre ämnar stödja lönedumpningen av tusentals anställda inom den amerikanska kedjan Walmart, som arbetar för undermåliga villkor och i strid med FN-organet ILO:s riktlinjer.

 

Men politiskt är AP-fondernas beslut ett blytungt slag i ansiktet för anhängare av Indonesien och Marockos ockupationer av Västpapua respektive Västsahara: storbolagen Incitet Pivot och Potash skor sig på Sahariskt fosfor plundrat från ockuperad mark i Västsahara, och att amerikanska gruvjätten Freeport McMoRan sedan 1960-talet varit en lågintensiv part i det indonesiska folkmordet i Västpapua är inte längre någon väl bevarad hemlighet – inte ens bland de svenska pensionsspararna.

 

Etikrådets beslut är således modigt, men hade förmodligen aldrig blivit möjligt om det inte hade varit för människorättsorganisationer, upprop och modiga journalister som Thomas Petersson och Fredrik Laurin, som i åratal har rapporterat om de svenska aktiespararnas profiter på ockuperade mineraler.

 

De sålda blodaktierna kan därför ses som en delseger i slaget om en rättvisare värld. Ett slag som är långt ifrån vunnet.

 

 

 

 

 

Läs fler reportage, essäer, böcker och ledare av Klas Lundström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-shop

 

Läs även

 

ROUTE USA!

 

 

 

 

Missa inte Klas Lundströms nya bok om Indonesien

 

Arkipelagen

 

Läs mer på Telegram Bokförlags hemsida

 

 

Klas Lundströms böcker

finns nu som e-böcker

 

Uppdaterat material

Reviderade texter

Bonusmaterial

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM