Angolas blodsdiamanter

LEDARE | FRIA TIDNINGEN

 

Rafael Marques de Morais, grävande reporter från Angola, har hamnat i onåd med myndigheterna efter att i boken Diamantes de Sangue: Tortura e Corrupção em Angola (”Bloddiamanter: Korruption och tortyr i Angola”) ha avslöjat vidriga detaljer om den brutala handeln med bloddiamanter.

 

Uppgifter visar att handeln i Angola når högst upp i den politiska, ekonomiska och militära hierarkin. Nu har militärer på höga poster tagit saken till domstol för förtal, en skicklig taktik från myndigheternas sida då Marques de Morais i egenskap av ensam journalist och författare inte har en chans att mäta sig ekonomiskt med en av Afrikas rikaste oligarkier.

 

Situationen för mänskliga rättigheter i Angola är allvarlig och det fria ordet hotas dagligen. Marques de Morais har personligen trakasserats av grupper som tros stå president José Eduardo dos Santos nära. Angolas ekonomiska bonanza – anförd av olja, gas och diamanter – har på senare år förfört utländska investerare och västmakter turas om att hylla södra Afrikas tillväxt.

 

Det är en av orsakerna till varför Marques de Morais kamp för fri press och yttrandefrihet passerar obemärkt förbi i västvärldens makt- och mediekorridorer.

 

 

Läs fler ledare, essäer, böcker och reportage av Klas Lundström.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA TILL HARRISBURG ...

 

JA, JA, JA, JA, JA,

JAG VILL ÅKA DIT!

 

FÖLJ MED TILL PLATSEN FÖR VÄRLDENS

MEST FÖRTRÄNGDA KÄRNKRAFTOLYCKA ...

 

LÄS ALLA ARTIKLAR I SERIEN ...

 

Route USA!

 

 

Granskande journalistik i ny förpackning,

läs Klas Lundströms e-singlar.

 

BOLÍVARS AMERIKA

 

SKOTTET I MONTEVIDEO

 

KÖTTLANDET

 

VYKORT FRÅN LAPPLAND

 

HAVETS ÄNGLAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KONTAKT

INFO [a] KLASLUNDSTROM.COM

 

@RASTAREPORTERN

RONGO FÖRLAG

 

 

 

KÖPA BÖCKER?

 

MEJLA ANTINGEN HIT, BESÖK RESPEKTIVE FÖRLAGS HEMSIDOR, FRÅGA HOS VÄLSORTERADE BOKHANDLAR ELLER, KANSKE ENKLAST, SKROLLA I NÄTBOKHANDELN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © ONEWEB 2013 | ALL RIGHTS RESERVED | WWW.KLASLUNDSTROM.COM