NÄR NATO KOM TILL BYN – FÖRELÄSNING

När Nato kom till byn

 

I Norrbottens inland ligger Europas största militära försöksområde som med sina glesbefolkade vidder och extrema klimatförutsättningar lockar kunder från hela världen. Här testas robotar, missiler och drönare på löpande band.

I månadsskiftet maj–juni 2015 kommer himlen över norra Sverige fyllas av upp till 100 stridsflygplan samtidigt när den Nato-ledda övningen ACE går av stapeln – världens största flygövning under 2015. Hur blev Norrland en bricka i maktkampen om Arktis? Och varför?

 

Vad satte igång militariseringen av Nottbottens inland? Vad tänker samer, turistföretagare och yrkesmilitärer om utvecklingen?

 

Frilansjournalisterna Tigran Feiler och Klas Lundström är båda erfarna utrikesreportrar som arbetat med frågor som rör miljöförstöring, landgrabbing, militarisering och minoriteters rättigheter i länder som Colombia, Papua Nya Guinea, Mexiko och Indonesien. Under sin reportageresa genom norra Sverige fann de liknande mönster kring dessa frågor.

Här berättar de om sin resa genom ett Natofierat Norrbotten där svenska försvarsmakten minglar med amerikanska vapenutvecklare framför brasorna på friluftshotellen. En föreläsning om historien bakom en glömd säkerhetspolitisk fråga och om framtiden för den svenska alliansfriheten i en geopolitiskt känslig tid. En fråga som påverkar tillvaron i avfolkningshotade kommuner lika mycket som Sverige försvarspolitiska anseende i omvärlden.

 

* * *

 

Läs mer om deras reportage i Magasinet Filter, och om granskningens mediala spridning.

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

COPYRIGHT © 2017 | ALL RIGHTS RESERVEDPRIVACY STATEMENT | TERMS & CONDITIONS